Laboratorium Smaku i Zapachu
Wyrafinowany świat koniaku
Koniak, uchodzący za jeden z najwytworniejszych trunków, kojarzony jest z cygarem i dyplomacją. Zdaniem znawców, żeby docenić wszystkie jego zalety, należy poznać zasady jego picia i uzyskać wiedzę o jego powstawaniu.
Koniak to rodzaj brandy, a więc napoju powstałego przez destylację wina (najczęściej gronowego). Zwykle mianem „koniaku” określa się wyłącznie trunki pochodzące z okolic francuskiego miasta Cognac.
Koniak to kompozycja wielu destylatów i smaków rożnie starzonych. W tym sensie koniaki są dziełem autorskim. Warto poznać różne ich gatunki, by w pełni docenić walory smakowe.
Pierwsze zapiski o koniaku eau-de-vie du Cognac datuje się na 1549 r jednak trunek ten zyskał swą sławę w XVIII wieku, kiedy to wyspiarskie klany Martell z Jersey, Hennessy z Hradys w Irlandii, Hines z Dorset, Otards ze Szkocji zaczęły budować rodzinne tradycje wytarzania tego szlachetnego trunku.
Dwugodzinna degustacja oparta będzie o rozróżnienie trzech koniaków i armaniaku w zależności od czasu ich leżakowania, od najmłodszych, do najstarszych (VS, VSOP, XO)
Czas trwania: ok. 2 h
Chcesz zarezerwować warsztat dla swojej firmy, zespołu?
Historia koniaku i jego rodzaje
Jak poznać dobry koniak
Degustacje
Masz pytania, chcesz wiedzieć więcej, chcesz zarezerwować termin? Po prostu napisz.
Firma
Laboratorium Smaku & Zapachu
Robert Wieprzkowicz-Rzewuski
Warszawa
Kontakt
laboratorium@smakuizapachu.pl
Tel 601 157905