Laboratorium Smaku i Zapachu

Wyrafinowany świat koniaku

Koniak, uchodzący za jeden z najwytworniejszych trunków, kojarzony jest z cygarem i dyplomacją. Zdaniem znawców, żeby docenić wszystkie jego zalety, należy poznać zasady jego picia i uzyskać wiedzę o jego powstawaniu.

Koniak to rodzaj brandy, a więc napoju powstałego przez destylację wina (najczęściej gronowego). Zwykle mianem „koniaku” określa się wyłącznie trunki pochodzące z okolic francuskiego miasta Cognac.

Koniak to kompozycja wielu destylatów i smaków rożnie starzonych. W tym sensie koniaki są dziełem autorskim. Warto poznać różne ich gatunki, by w pełni docenić walory smakowe.

Pierwsze zapiski o koniaku eau-de-vie du Cognac datuje się na 1549 r jednak trunek ten zyskał swą sławę w XVIII wieku, kiedy to wyspiarskie klany Martell z Jersey, Hennessy z Hradys w Irlandii, Hines z Dorset, Otards ze Szkocji  zaczęły budować rodzinne tradycje wytarzania tego szlachetnego trunku.

Dwugodzinna degustacja oparta będzie o rozróżnienie trzech koniaków i armaniaku w zależności od czasu ich leżakowania, od najmłodszych, do najstarszych (VS, VSOP, XO)

Czas trwania: ok. 2 h

 

 

Chcesz zarezerwować warsztat dla swojej firmy, zespołu?

Historia koniaku i jego rodzaje

W pierwszej części warsztatu poznamy historię koniaków, miejsca ich powstawania oraz ich rodzaje, które możemy spotkać w sklepach i słynnych kolekcjach.

Jak poznać dobry koniak

Uczestnicy warsztatu nauczą się, jak praktycznie rozpoznać dobry koniak i jak unikać tych, które są jedynie dobrze wypromowane.

Degustacje

Uczestnicy będą mieli okazję spróbowania różnych rodzajów koniaków, także tych, które zaskoczą smakiem i aromatem niejednego znawcę.

Masz pytania, chcesz wiedzieć więcej, chcesz zarezerwować termin? Po prostu napisz.

Firma

Laboratorium Smaku & Zapachu
Robert Wieprzkowicz-Rzewuski
Warszawa

 

Kontakt

laboratorium@smakuizapachu.pl

Tel 601 157905